Județul IAȘI


Ads

Image Hotel

Hotel Tudor Palace
@Receptie

Strada Ciurchi Nr.30, Iasi
Adăugată cu 4 ani în urmă

Hotel Tudor Palace Iasi ; Cazare Iasi ;

Detalii
Image Hotel

Hotel Moldova Iasi
@Receptie

Strada Anastasie Panu nr 31, Iasi
Adăugată cu 4 ani în urmă

Hotel Moldova Iasi, Cazare Moldova, Cazare Iasi

Detalii
Image Hotel

Hotel Ramada Iasi
@Receptie

Str Grigore Ureche nr 27, Iasi
Adăugată cu 4 ani în urmă

Hotel Ramada Iasi, Cazare Iasi Ramada, Odihna Iasi Hotel Ramada

Detalii
Image Hotel

Unirea Hotel & Spa
@Receptie

Piata Unirii nr. 5, Iasi
Adăugată cu 4 ani în urmă

Hotel Unirea Iasi , cazare Iasi , Hoteluri Iasi,

Detalii
Image Pensiune

Pensiunea Crystal
@Receptie

str. rediului nr. 66, Iasi, Romania
Adăugată cu 4 ani în urmă

Pensiunea Crystal, Caxare Iasi, Pensiunea Crystal

Detalii
Image Han

Hanul Dacilor
@Ciprian Bagiureanu , Izabela Tataru

Soseaua Bucium nr 73G, Iasi
Adăugată cu 10 luni în urmă

Hanul Dacilor, Iasi, cazare Hanul Dacilor, Cazare Iasi

Detalii
Image Pensiune

Pensiunea NYS
@Mihai Cezar Vasile

Strada Atelierului nr.1, Iasi, Iasi
Adăugată cu 7 luni în urmă

Pensiunea NYS Iasi, Cazare Iasi, Cazare Pensiunea Nys

Detalii
Image Hotel

Hotel Zimbru Iasi
@Receptie

cartierul Tudor Vladimirescu,bdul Chimiei,nr.2, Iasi
Adăugată cu 5 luni în urmă

Hotel Zimbru Iasi, Cazare Iasi, Hotel Iasi, Restaurant Iasi

Detalii
Image Hotel

Hotel Terra Iasi
@Alexandru Balanici

DN28 Vis-a-vis de Antibiotice SA, Valea Lupului 707410
Adăugată cu 3 săptămâni în urmă

Hotel Terra Iasi , Cazare Iasi, Hotel Iasi

Detalii
Image Pensiune

Pensiunea Novis Iasi
@Receptie

Stradela Păun nr 1,Iași
Adăugată cu 3 săptămâni în urmă

Pensiunea Novis Iasi, Pensiune Iasi, Cazare Iasi

Detalii

IS

IAȘI

Judetul Iasi

Obiective turistice

Obiective culturale

Atractii si distractii

Info utile Iasi

Asezare

Judetul Iasi este situat in nord-estul Romaniei, mai exact la 47 latitudine nordica si 27 longitudine estica. Pe teritoriul Romaniei, vecinii sunt judetele Botosani, Suceava, Neamt si Vaslui. La est, judetul Iasi este delimitat de frontiera cu Republica Moldova. Judetul se intinde pe o suprafata de 238.391kmp, cu o medie de altitudine de mai putin de 250m.

 

Relief

Peisajul este dominat de cimpii, cu un sol foarte bun pentru agricultura, si de dealuri joase, nu foarte diferite de cele din Sudul Angliei. Spre vest, dealurile devin mai inalte, pregatind ochiul pentru lantul montan al Carpatilor Orientali, cu paduri in care deseori moldovenii s-au refugiat din calea ostilor invadatoare. Vegetatia si animalele salbatice sint similare celor din Europa Centrala - paduri de fag si stejar, cringuri cu plopi si salcii, in care gasesti caprioare, vulpi, iepuri, bursuci si chiar lupi. Judetul nu are resurse bogate in subsol, dar exista multe cariere de materiale de constructii (nisip, pietris, calcar); de asemenea lut de olarie (la Ciurea, Tomesti, Holboca); apele minerale de la Strunga, Nicolina, Cucuteni sunt cunoscute pentru proprietatile lor terapeutice.

Istoric

• 1400: este atestata documentar asezarea Iasi • 1564: Iasul devine capitala domneasca • în secolul XVI, Despot Voda inaugureaza în Iasi "Scoala latina de la Cotnari", institutie care a promovat studiile de latina nu numai în Iasi si în întreaga Moldova, ci în întreg spatiul românesc • 1641: la Iasi se înfiinteaza "Academia Vasiliana" si prima tipografie din Moldova, în timpul domniei lui Vasile Lupu (1634 - 1653) • 1646: Mitropolitul Varlaam publica la Iasi "Cazania" sau "Carte româneasca de învatatura; tot în acest an apare primul cod de legi în limba româna • 1679: Dosoftei tipareste la Iasi traducerea din limba greaca a "Liturghierului" • 1711: în Moldova se instituie regimul domniilor fanariote • 1831: domnitorul Mihalache Sturdza înfiinteaza “Spitalul Militar de Urgenta”, primul Spital Militar înfiintat în Principatele Române, unitate sanitara operativa care se poate mîndri cu o functionare neîntrerupta în toata aceasta perioada • 1835: la Iasi este înfiintata "Academia Mihaileana" • 1836: se înfiinteaza Conservatorul Filarmonic Dramatic din Iasi • 1859: are loc Unirea Moldovei cu Muntenia, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza • 1860: este înfiintata Universitatea din Iasi (cea din Bucuresti se va înfiinta 4 ani mai târziu, în 1864) • 1863: la Iasi se constituie Societatea cultural-literara "Junimea" în cadrul careia s-au afirmat cele mai mari personalitati ale culturii românesti: Mihai Eminescu, Titu Maiorescu, Costache Negruzzi, Ion Creanga, AD Xenopol, Vasile Alecsandri, Ioan Slavici, Ion Luca Caragiale si altii

Turism

Palatul Culturii : a fost construit între anii 1906 - 1925 pe locul vechiului palat domnesc; planul cladirii în stil neogotic a fost conceput de arhitectul I.D. Berindei Biserica 'trei Ierarhi': a fost ctitorita de domnitorul Vasile Lupu, fiind construita între anii 1635 – 1639 (arhiepiscopul Varlaam a sfintit biserica la 6 mai 1639); biserica este cioplita în piatra, fiecare rînd ornamental avînd un motiv original; pictura initiala a fost desavîrsita de Neculai si Stefan Zograful; aici sînt înmormîntati trei mari domnitori ai Moldovei, Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir si Alexandru Ioan Cuza. Biserica 'Sfîntul Nicolae Domnesc': dateaza din 1432, fiind cel mai vechi edificiu religios si lacas de cult din Iasi; aici erau 'unsi' sau 'înscaunati' domnitorii Moldovei. Catedrala Mitropolitana (Mitropolia Moldovei si Bucovinei): este cel mai mare lacas de cult crestin ortodox din tara; actul de nastere a catedralei dateaza din 8 august 1826, dar lucrarile efective de constructie au început în 1833, pentru ca tocmai în 23 aprilie 1887 Mitropolia sa fie consacrata religios; în 1889 au fost transferate aici, de la Biserica 'trei Ierarhi' moastele Prea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea întregii Moldove, moaste care au fost aduse la Iasi de catre domnitorul Vasile Lupu în 1641. Manastirea Cetatuia - numele manastirii "Cetatuia" sugereaza destinatia ei intiala - de aparare a populatiei locale impotriva invaziilor tatare - prevazuta de intemeietorul ei, voievodul Gheorghe Duca (1665-1683). Decoratiunile exterioare sunt asemanatoare cu cele ale bisericii trei Ierarhi. Pe langa aceasta manastire a functionat o tipografie inca de la sfarsitul secolului al XVII-lea. Manastirea a fost complet restaurata intre 1970 si 1980, cand s-a amenajat in interior un mic muzeu cu obiecte de arta religioasa. Teatrul national "Vasile Alecsandri" : a fost construit între 1894- 1896, prin grija primarului Vasile Pogor si a intelectualitatii iesene, dupa ce teatrul din Copou fusese mistuit într-un incendiu, în 1888; primele reprezentatii teatrale au fost avut loc pe 1 si 2 decembrie 1896, cuprinzînd piese de Negruzzi, Alecsandri si Matei Millo. Gradina Botanica : înfiintata în 1856, initial cu 5 amplasamente în muncipiu, primul director fiind Anastasie Fatu, medic si naturalist; în prezent este cea mai mare institutie de acest fel din România, cu o suprafata de 100 ha si 3500 mp de sere, cultivînd si gazduind specii botanice din aproape toate continentele; predomina totusi plantele meridionale si tropicale; întretine relatii cu peste 600 de institutii similare didactice, de cercetare si experimentare.