Județul HARGHITA


Ads

Image Hotel

Hotel Ciucas Baile Tusnad
@Melinda

Aleea Sfanta Ana 7, Baile Tușnad 535100
Adăugată cu 7 luni în urmă

Hotel Ciucas Baile Tusnad Harghita, Cazare Baile Tusnad, Cazare HArghita, Restaurant Harghita, Restaurant Baile Tusnad, Piscina Baile Tusnad,

Detalii

HR

HARGHITA

Judetul Harghita

Obiective turistice

Obiective culturale

Atractii si distractii

Istoric

Judetul Harghita este situat in partea centrala a Romaniei , in zona Carpatilor Orientali. Se invecineaza la est cu judetele Neamt si Bacau , la sud cu Covasna si Brasov , la vest cu Mures , iar la nord cu Suceava. Suprafata : 6.610km2 , reprezentind 2,8% din teritoriul tarii. Este format din munti , dealuri , depresiuni intramontane.La est se afla muntii Giurgeului , Hasmasului si Ciucului. In partea centrala sint situate lanturile vulcanice ale muntilor Gurghiului si Harghitei.Intre aceste doua masive muntoase se intind depresiunile Giurgeului si Ciucului. In sud-vestul masivului Harghitei relieful coboara , prin intermediul platourilor vulcanice , pina spre zonele deluroase ale podisului celor doua Tirnave : Tirnava Mare si Tirnava Mica.

Climat

Este caracteristica zonelor intramontane , cu ierni geroase , de durata mai lunga si veri relativ calde. De altfel , datorita frecventelor temperaturi minime inregistrate in perioada anului in localitatile Miercurea-Ciuc , Gheorgheni , Toplita si mai ales Joseni , acestea sunt cunoscute ca "Polul romanesc al frigului". Numarul zilelor de inghet ajunge , in medie anual , la 160 .Sunt frecvente ingheturile tirzii de primavara (uneori chiar si in lunile mai-iunie) si cele timpurii de toamna , incepind chiar din septembrie. Precipitatiile medii anuale variaza intre 550 si 1000 l/m2.

Bogatii Naturale

Diversitatea geologica a teritoriului judetului este pusa in evidenta de varietatea zacamintelor minerale care se gasesc in subsol (minereu de fier , pirite cuprifere , caolina , cinabru , sare , ape minerale carbogazoase ; insemnate cantitati de roci de constructii : bazalt , calcare compacte , andezit , travertin , marmura alba etc). Sunt de mentionat resursele hidroenergetice ale Oltului , Muresului , Tirnavei Mari cit si intinsele suprafete ocupate cu pasuni , finete , paduri de molid , fag , stejar populate de o bogata si variata fauna cinegetica.

Info Turism

Judetul dispune de regiuni pitoresti propice turismului , de statiuni climaterice si balneoclimaterice. Functia cea mai importanta este cea balneoclimaterica , facilitata de abundenta izvoarelor de ape minerale cu o mare valoare terapeutica. Pe linga cele trei statiuni balneare si climaterice : Borsec , Baile Tusnad si Lacul Rosu mai functioneaza alte 20 de statiuni locale , cum sunt : Baile Harghita , Baile Jigodin , Baile Homorod , Praid , Baile Miercurea-Ciuc , Baile Bradul din Toplita . Baile Harghita , Pucioasa Sintimbru-Ciuc , Baile Tusnad se evidentiaza prin mofete si solfatare. Namolurile si turba terapeutica constituie bogatii de mare valoare. Un admirabil punct turistic il constituie Lacul "Sf.Ana" .La fel de frumoasa este zona Oltului superior cu barajul "Mesteacanului", din imediata apropiere a Muntilor Hasmasului . Muntii Harghita constituie o vasta regiune pitoreasca propice drumetiilor si practicarii sporturilor de iarna.La altitudinea de 1.721m se afla cabana Madaras care , ca si cabanele din muntii Gurghiului ofera conditii de gazduire La Lacul Rosu , Bradul din Toplita , Baile Tusnad si in alte locuri sunt amenajate campinguri si terenuri pentru instalarea corturilor.