Primaria din Odorheiul Secuiesc a fost ridicata în stil eclectic, pe baza proiectului arhitectului Stehlo Ottó, în perioada 1895–1896. O valoare deosebita are aula plasata în partea din spate a curtii închise. În acest loc se afla cândva sediul Scaunului Odorhei.

Colegiul vechi Colegiul Reformat (Colegiul Vechi, Piata Márton Áron, nr. 1) a fost înfiintat de contele Bethlen János (1613–1678). La initiativa profesorului Baczkamadarasi Kis Gergely cladirea de lemn a fost înlocuita cu una de piatra. Lânga cladirea colegiului, în fata celei ridicate în perioada 1910–1912, unde functioneaza astazi Liceul Benedek Elek, este plasata statuia de bronz a marelui povestitor, fost elev al colegiului, Benedek Elek (1859–1929). Statuia este opera sculptorului Szabó János. Aici este amenajata si Biblioteca Stiintifica a Muzeului „Haáz Rezso”.

Biserica reformata a fost ridicata din ruinele Capelei Sf. Ana, în perioada 1780–1781. Ctitorul ei a fost profesorul rector al Colegiului Reformat, Baczkamadarasi Kis Gergely (1737-1787). Edificiul înaltat împleteste elementele clasiciste cu cele ale barocului protestant.

Statuia lui Orban Balazs În imediata vecinatate a bisericii reformate este plasata statuia de bronz a lui Orbán Balázs (1829–1890), denumit „cel mai mare secui" (statuia a fost executata de sculptorul muresean Hunyadi László si de maistrul turnator din Szabadka, Antal Mihály). Capodopera lui Orbán Balázs este Descrierea Tinutului Secuiesc, conceputa în sase volume. A fost deputat în parlamentul ungar în anul 1872 si Academia Ungara l-a ales ca membrul sau corespondent.

Grupul de statui viata inaugurat cu ocazia aniversarii a 51 de ani de la izbucnirea revolutiei maghiare din 1956, se compune din mai multe piese. Statuia lui Isus se leaga printr-o compozitie de piatrã de cea a lui Maria. Motivele sculptate în compozitie simbolizeaza sufletele zbuciumate, sugerând dinamismul nelinistei care ne îndeamna la fapte marete si neresemnare.

Secuiul de fier : În Piata Márton Áron este plasata statuia, de aceasta data din bronz, a Secuiului de fier, copia celei înlaturate în 1919. Este opera sculptorului Szabó János, executata din donatiile descendentilor eroilor cazuti în primul si al doilea razboi mondial.

Bustul lui Marton Aron : În Piata Márton Áron este plasata statuia, de aceasta data din bronz, a Secuiului de fier, copia celei înlaturate în 1919. Este opera sculptorului Szabó János, executata din donatiile descendentilor eroilor cazuti în primul si al doilea razboi mondial.

Statuia episcopului Márton Áron În Piata Márton Áron, în partea stânga a scarilor, care urca spre cladirea parohiala si biserica din dealul Szent Miklós, este plasata statuia de bronz a episcopului romano-catolic, Márton Áron (1896-1980). Este opera sculptorului muresean, Hunyadi László si a maistrului turnator din Szabadka, Antal Mihály. În partea dreapta a scarii dainuieste statuia de piatra a lui Isus, executata de profesorul Scolii Profesionale de Ceramica si Prelucrarea Pietrei, Harmath Ödön (1901).

Biserica parohiala romano-catolica (dealul Szent Miklós, str. Baróti Szabó Dávid, nr. 34-36) este un monument bisericesc impozant, construit în stil baroc. În incinta sfântului lacas, ridicat în perioada 1787–1793, se pot identifica elementele clasicismului timpuriu, ale romantismului si ale barocului târziu. Biserica cu trei nave si cu un singur turn (de 40 de m) a fost ctitorita de parohul si protopopul tinutului Odorhei, Kadicsfalvi Török Ferenc (1731–1804). A fost înaltata pe locul bisericii medievale Szent Miklós, din care a fost refolosita doar rama usii, sculptatã în stil renascentist.

Statuia Iszent Imre Statuia Printului Szent Imre Bust : În octombrie 2007 a fost inaugurat bustul printui Szent Imre cu ocazia împlinirii a 1000 de ani de la nasterea primului mostenitor al tronului din Casa Arpazilor. Evenimentul a constituit un mo-ment festiv al anului comemorativ ”Szent Imre”.

Biserica unitariana (Bethlen G. nr. 50), ridicata în perioada 1906-1908, proiectata de arhitectul clujean, Pákei Lajos, executata de antreprenorul local Fekete Benjamin. Casa de Cultura Unitariana construita în 1937, lânga biserica, începând din anul 1991 poarta denumirea de Caminul „Kriza János”. Biserica unitariana

Liceul Tamási Áron : Liceul Romano-catolic (astazi Liceul Teoretic „Tamási Áron”) functioneazã în noua cladire (str. Baróti Szabó Dávid, nr. 32), ridicata în stil secesionist în perioada 1909-1910. A fost construit de Pápai Sándor. Dupa ce a functionat în cladirea parohiala, Gimnaziul Catolic era gazduit timp de doua secole, în cladirea cu un singur etaj, situata în partea de nord a acesteia. În 1740 s-a ridicat cladirea internatului, seminariul.

Biserica calugarilor Friars Church : Biserica cu doua turnuri a franciscanilor si manastirea (biserica Sf. Francisc, biserica calugarilor) este situata la întâlnirea strazii Cetatii cu Piata centrala. Este biserica cea mai veche din centrul orasului, construita în perioada 1728–1779. Soarta manastirii este strâns legata de cea a bisericii. Aici functiona în perioada 1784–1927 scoala primara a franciscanilor. Prin prelungirea aripii de sud, se ridica în anul 1928 cladirea Colegiului Sf. Anton. În prezent aici activeaza surorile franciscane din Mallersdorf.

Biserica ortodoxa : Str. Tamasi Aron nr.14, a fost ridicata in stil neobizantin, in anul 1920 este situata la intalnirea strazii Cetatii cu Piata centrala. Este biserica cea mai veche din centrul orasului, construita in perioada 1728-1779, prezentand caracteristicile stilului de tranzitie, de la baroc la clasicism, pastrand pe alocuri si elementele stilului renascentist(poarta de la intrare este plasata intre cele doua turnuri). soarta manastirii este strans legata de cea a bisericii. Aici functiona in perioada 1784-1927 scoala primara a franciscanilor.

Muzeul Municipal si Asociatia Culturala "Haaz Rezso" , cu sediul str. Kossuth Lajos, nr. 29 ne asteapta cu expozitii permanente, ca istoria culturala a orasului Odorheiu Secuiesc, florile Tinutului Secuiesc, camera memoriala Bányai János, structuri populare din lemn, fieraria din Corund, Galeria (str. Kossuth Lajos, nr. 42). Sala memoriala Tompa László (str. Tompa László, nr. 10)

Laborator foto Kováts : Istoria fotografiei din Odorheiu-Secuiesc începe în anul 1876, primul fotograf fiind Ferenczy Lukács. În anul 1903 maestrul fotograf Kováts István a preluat activitatea si dupa trei ani în 1906 el a construit studioul cu lumina solara în strada Kossuth nr. 24. Este unica în Europa cu activitate neîntrerupta de la înfiintare pâna în zilele noastre. În anul 1942 activitatea a fost preluata de Kováts István jun. maestru fotograf de asemenea. Din anul 2000 si pâna astazi fiul sau Kováts Árpád împreuna cu sotia Ildikó stau la dispozitia clientilor.

Capela Inima lui Isus, (Capela Inima lui Isus, Capela Sfintei Inimi) se afla la intrarea de sud a orasului (Str. Bazinului nr. 2). Este singurul monument medieval pastrat în starea sa originala. Dateaza, cu mare probabilitate, din secolul al XIII-lea, fiind construita în stil roman, cu forma cuadrilobata, tavanul este împodobit cu casete pictate (1667).

Casa de cultura din Odorheiul Secuiesc ,a fost construita in perioada 1956-1959, are doua sali de reprezentatie, sali de repetitii, birouri. Aici se afla statuia scriitorului si caricaturistului local, Tomcsa Sandor (1897-1963), executata de sculptorul Szekely Jozsef.

Baile Szejke Un obiectiv interesant din imediata apropiere a orasului este Baile „Szejke”. Apele acesteia au fost utilizate pe parcursul timpului, atât ca apa de baut cu efecte terapeutice, cât si pentru bai. Câmpul de turba, descoperit în 1901 se afla sub protectia mediului, având o vegetatie specifica de balta si de mlastina. Mofeta si namolul curativ nu sunt exploatate. În prezent la Baile „Szejke” functioneaza un strand cu doua bazine si o baie cu apa calda. Aici se afla monumentul funerar al lui Orbán Balázs si drumul care duce la monument trece prin porti traditionale secuiesti.

Muzeul apelor minerale si a bailor Efectul benefic al apelor minerale din Baile Szejke era cunoscut înca din mijlocul secolului al XVIII-lea. Orbán Balázs a construit, pe domeniul detinut de el, o mica baie devenit populara în curând, si tot el a organizat transportul apei minerale în oras cu carute trase de bivoli, în ulcioare de lut specifice. În 2008 s-a deschis aici cea mai mare expozitie permanenta de ape minerale si bai. Sunt expuse ulciorii de odinioara, carul cu bivoli, si se poate cunoaste procesul de formare a apelor minerale. Vizitatorii pot degusta în final si apa sulfuroasa a izvorului Sarolta.

Biserica fortificata Darjiu - Este cea mai frumosa consructie în stil gotic din zona Odorhei, dateaza din secolul al XIII-lea. Pe zidurile bogat ornamentate arhitectonic se gasesc si fresce valoroase (legenda Sfântului Ladislau). În incinta zidurilor pe vremuri satenii îsi pastrau cerealele, iar în turla si în ziua de azi îsi pastreaza slanina.

Biserica Mugeni - Este una din cele mai frumoase vestigii arhitecturale medievale. Biserica a fost construita in secolul al XIII-lea, si a fost transformata in stil gotic in secolul al XV-lea. Cele mai valoaroase sunt frescele din sec XIII-XIV, tavanul cu casete de lemn pictate si textul cu scriere pe raboj. Pe zidul nordic se gaesesc pe trei randuri fresce reprezentand legendele lui Sfantul Ladsilau, Sfanta Margareta si Judecata de apoi.

Localitatea Lutita este cunoscuta ca locul Adunarilor Nationale Secuiesti. Monumentul ridicat la intrarea in sat comemoreaza declararea Regulamentului de autoguvernare secuiasca din 1506.

Casa memoriala si monumentul Tamási - Casa parinteasca a lui Tamási Áron, marele scriitor a secuimii, azi este casa memo-riala. Monumentul Tamási dateza din 1972, este opera lui Jeno si Tibor Szervátiusz, artistii au cioplit o stânca de andezit de opt tone, provenind din muntii Harghita. În spatele bisericii romano-catolice, între doi stejari, doua stâlpuri funerare cioplite în lemn indica mormântul scriitorului. Pe cele patru laturi ale monumentului, la care se intra printr-o poarta traditionala secuiasca cioplita, apar eroii operelor lui Tamási Áron.

Conacul Gyárfás si parul lui Petofi - În 2005 s-a deschis în conacul Gyárfás expozitia memoriala Petofi Sándor. Renumitul poet si-a petrecut ultima noapte în conac în anul 1849, înainte de batalia de la Sighisoara, unde a murit. În gradina conacului se gaseste parul sub care si-a scris ultimele poezii.

Biserica unitariana din Inlaceni Prima mentionare a satului dateaza din 1333, cand apare in registrul de dijme papale. Pe tavanul cu casete a bisericii, construita in secolul XV-lea, se afla un text cu scriere pe raboj din 1668, descoperit de Orban Balazs. Tavanul initial al bisericii era cilindric, care in 1661, la navalirea tatarilor a fost distrusa si a fost refacut in 1668, cu casete de lemn pictate si inscriptionate.

Casa muzeu Satu Mare - Expozitia din casa-muzeul din Satu Mare gazduieste uneltele, mobilierul unei gospodarii traditionale taranesti precum si portul popular secuiesc specific zonei. În taberele de creatie mestesugaresti organizate aici se poate învata cioplitul portii traditionale secuiesti, pictatul mobilei, si chiar si dansul popular, iar degustatul placintei cu smântâna ofera o adevarata experienta gastronomica.