Cascada Pruncea - Cascada se afla pe raul Casoca la o distanta de 7 km de confluenta acestuia cu raul Buzau

Barajul Siriu - Lacul Siriu este situat la 12 km de orasul Nehoiu. Lacul Siriu este un lac de acumulare , este un lac ertificial , are o lungime de 10 km pe cursul superior al raului Buzau si a fost finalizat in 1985. Scopul principal al barajului este acela de produce energie electrica, iar apoi obiectiv turistic. In urma construirii barajului durmul DN10 si-a schimbat ruta, pentru acest scop construinu-se mai multe viaducte. Viaductul Giurca, viaductul Grmaticul si Viaductul Stanca Teharau.

Lacul Vulturilor sau Lacul fara Fund se gaseste pe partea estica a versantului Malâia, la altitudinea de 1.420 m, în Muntii Siriului. Cele doua nume ale acestui lac provin din doua legende. I se spune Lacul Vulturilor deoarece aici, conform unei legende, consemnata de Alexandru Vlahuta în cartea sa România pitoreasca, lacul ar fi un loc unde vulturii primavara sa-ti învete puii sa zboare. Numele de Lacul fara Fund provine dintr-o alta legenda, despre un cioban care si-a lasat turma de mioare, a aruncat bâta în apa lacului si a plecat. Dupa un an de peregrinari, ciobanul si-ar fi regasit bâta în apele Dunarii si mistuit de dorul mioarelor si a locurilor natale, se întoarce acasa.

Vulcanii noroiosi sunt localizati în Subcarpatii de Curbura , în localitatea Berca, jud. Buzau, fiind formati datorita eruptiilor de gaze din pamînt, care antreneza spre suprafata namol si apa. Cunoscuti în zona sub denumirea de pâcle, vulcanii noroiosi au aceiasi structura ca si vulcanii adevarati, în interiorul lor producându-se procese similare.

Rezervatiile Academiei - un complex de 34 de pesteri in sare, Pestera 6 fiind cea mai lunga din lume - 1.337 m;

Sarea lui Buzau - rezervatie geologica si paleontologica, cu blocuri de calcare ce contin fauna jurasica, cu numeroase izvoare si eflorescente saline.

Focul Viu - monument al naturii, unde se poate vedea o flacara de pana la 0,5 m inaltandu-se in bataia vantului, un fenomen natural datorat emenentei continue de gaze din pamant;

Rezervatii forestiere: Rezervatiile naturale de pin negru, Rezervatia naturala Padurea Gavana

Manzalesti - monumentul natural Grunj - Se gaseste la confluenta raurilor Slanic cu Jgheab si ocupa o suprafata de 0,0025 ha. Este format din tuf vulcanic, marne albe cineritice.

Masa lui Bucur sau masa ciobanului Bucur, Plesi - Bisoca - Se afla la 1.000 m altitudine si are 150 de tone. Vorba spune ca de aici a plecat ciobanul Bucur, cel care a infiintat orasul Bucuresti, azi capitala Romaniei.

Platoul Meledic (lacul, pesterile in sare, tabara de sculptura in lemn) - Unic in lume, lacul Meledic are un hectar luciu de apa dulce, in ciuda faptului ca este asezat pe un masiv de sare. in subteranul acestuia se afla Pestera `sase Iezi`, cea mai lunga pestera de sare din lume

Pesterile in sare `6S Manzalesti` si `Pestera cu trei intrari` sunt cele mai mari. Sunt 27 de pesteri mai mari de 10 m, care insumeaza 2.169 m lungime si 300 m denivelare. Pestera 6S are o lungime de 1.220 m, iar `Pestera cu trei intrari` masoara 300 m si cu denivelari de 32 m si respectiv 44 m. Pestera 6S este a doua din lume in sare.