Manastirea de la Brebu

Manastirea de la Brebu - este una dintre cele mai importante realizari arhitectonice ale domniei lui Matei Basarab si a artei românesti a secolului al XVII-lea. Manastirea este amplasata în vatra localitatii Brebu Mânastirii din actualul judet Prahova, în apropierea râului Doftana. Arealul geografic este încântator, situarea acestuia într-o depresiune a Sub-Carpatilor, la poalele Bucegilor si Grohotisului, confera o clima dulce si un aer curat cu calitati terapeutice. Complexul arhitectural de la Brebu, conceput ca manastire si curte domneasca, este pastrat în forma initiala, fiind unul dintre putinele monumente medievale românesti atât de bine conservate.

Biserica Pietriceaua

Biserica Pietriceaua Brebu - La poalele Carpatilor de curbura, intr-o zona pitoreasca, unica, se afla satul Pietriceaua, care apartine de comuna Brebu, judetul Prahova. De cand se stiu, pietricenii au avut un spirit liber, oameni dintr-o bucata, cu un caracter parca imprumutat din duritatea pietrei. Localitatea se numara printre putinele din tara in care comunistilor nu le-a iesit colectivizarea. Aici a trait si a slujit preotul revolutionar Ioan Pietriceanu, unul dintre autorii asa-zisei „Republici de la Ploiesti”.

Casa Domneasca de la Brebu

Casa Domneasca de la Brebu - Colectia muzeala din comuna Brebu, sectie a Muzeului de Istorie din Ploiesti, a fost inaugurata la 12 septembrie 1971. Pastrata în casele domnesti, aceasta colectie face parte din Ansamblul arhitectonic de la Brebu, unul din cele mai importante monumente ctitorite de Matei Basarab si desavârsite de Constantin Brâncoveanu, constituind o realizare reprezentativa a arhitecturii secolului al XVII-lea. Constructia bisericii a fost începuta la 27 iunie 1650 în timpul domniei lui Matei Basarab (1632-1654) si continuata de Constantin Brâncoveanu din anul 1689, dupa cum se mentioneaza în pisania asezata în biserica, pe zidul ce desparte naosul de pronaos. Cutremurele din 1790 si mai ales cel din 1802 au avariat-o succesiv. Cladirea bisericii, cu plan treflat, se compune dintr-un pronaos despartit în doua compartimente de suprafete inegale prin trei arcade cu doua registre de goluri suprapuse, sprijinite de doi stâlpi octogonali, ceea ce constituie un element original al constructiei. Naosul prezinta abside laterale poligonale în exterior si circulare în interior, absida altarului având aceeasi forma ca cele laterale. Acoperisul bisericii sustine trei turle: cea principala cu 12 laturi deasupra naosului si doua mai mici, hexagonale, peste partea estica a pronaosului. La exterior biserica are parament de caramida aparenta cu decoratia alcatuita din doua registre de firide: cele de jos dreptunghiulare, iar cele de sus cu un arc în plin centru, despartite printr-un brâu de caramida rotunjita, scoasa în relief din suprafata zidului.

Castelul Cantacuzino Busteni

Castelul Cantacuzino Busteni a fost cladit in anul 1911 in parcul al carui proprietar a fost Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino zis “Nababu” din cauza averii sale impresionante. Se spunea ca ar fi putut pava intreaga curte aferenta castelului cu monedele sale de aur. Castelul este inconjurat de cascade, grote si fantani arteziene si este in topul primelor castele din Romania din punct de vedere architectural. Castelul a functionat ca sediu al Sanatoriului Ministerului de Interne, apoi in anul 2008 a fost cumparat de catre un grup de investitori si repus in circuitul turistic. Castelul Cantacuzino, situat in cartierul Zamora al orasului Busteni. Initiatorul constructiei si totodata proprietar a fost Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis "Nababul", din cauza averii sale impresionante. Se spunea ca ar fi putut pava intreaga curte aferenta castelului cu monedele sale de aur. In anul 1911 a fost cladit Castelul Cantacuzino si o serie de grote, cascade si fantani arteziene, toate situate in parcul al carui proprietar a fost printul Gheorghe Cantacuzino zis " Nababu". Castelul, din punct de vedere arhitectural, figureaza in topul primelor castele din Romania.

Castelul "Iulia Hasdeu" Campina

Castelul "Iulia Hasdeu" Campina-  este un castel din municipiul Câmpina, Muntenia, România, construit între anii 1893 si 1896. Muzeu memorial Primul razboi mondial a afectat Castelul Iulia Hasdeu, care necesita reparatii înca dinaintea mortii constructorului sau, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu (1896)

Manastirea Cheia

Manastirea Cheia - se afla la 61 km nord de Ploiesti, pe Valea Teleajenului, la o altitudine de 887 m, la poalele Muntilor Ciucas (Carpatii Orientali), intre paraiele Timpa si Cheita. Zona a fost populata in secolul al XVII-lea, dupa Uniatia din 1701, de refugiati si pastori transilvaneni, iar in 1770 a fost ridicat la poalele muntelui Balabanu un schit de lemn, avand hramul Sf.Nicolae (asezamant distrus de turci sapte ani mai tarziu). In 1790, schitul a fost reconstruit, tot din lemn, pe un alt amplasament (la poalele muntelui Rosu) - locul altarului acestei a doua biserici fiind luat de actualul aghiasmatar al manastirii Cheia. Noul lacas, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, era situat, asa cum aflam dintr-un hrisov domnesc dat de Alexandru Ipsilanti in 1797, "in loc pustiu si intre piietri", fiind locuit de 19 calugari. Starea materiala a schitului era foarte precara si, de aceea, domnitorul ii acorda, prin acelasi act, o suma anuala de 50 de taleri din veniturile vamii de la Valeni - danie intarita pana in 1825 de catre toti domnii urmatori. In 1814, sub Ioan Gheorghe Caragea, asezarea era inregistrata de autoritatile financiare in categoria a patra, in randul celor scutite de orice dari din cauza saraciei. Singura donatie mai importanta primita de schitul de la Cheia in aceasta perioada este mosia Ciocrac, primita de la paharnicul Manolache Hrisoscoleu in martie 1800.

Muzeul Ceasul din Ploiesti

Muzeul Ceasului din Ploiesti este unicul muzeu de acest fel din România. Cladirea are o arhitectura in stil neogotic si prezinta o bogata colectie de ceasuri : cu cadran solar, primul ceas de buzunar, ceasuri cu apa si nisiparnite, ceasuri monumentale de masa, ceasuri cu mecanisme muzicale ,ceasuri decorative: de perete, ceasuri bratara.

Adresa : Str.Nicolae Simache nr. 1 ,Ploiesti, jud. Prahova

Muzeul de Arta

Muzeul de Arta Ploiesti este un monument arhitectural de valoare nationala.Muzeul a trecut prin mai multe faze.Prima faza il dateaza din 1931, evacuata in timpul celui de al doilea razboi mondial si reinfiintat in 1955.Patrimoniul muzeului este alcatuit, in principal , din arta romaneasca moderna si contemporana(sec XIX si XX), artisti expusi in muzeu : Stefam Luchian, Ion Andreescu, Theodor Aman, Gheorghe Patrascu, Nicolae Tonitza, Rodica Maiu, Gheorghe Tatarescu etc.

Adresa : Str.Blv. Independentei nr. 1 ,Ploiesti, jud. Prahova

Muzeul de Istorie si Arheologie Ploiesti adapostit in fostul Gimnaziu de baieti "Sf. Petru si Pavel".Piatra de temelie a fost pusa in 1865 in timpul lui Alexandru Ioan Cuza. Expozitia a fost deschisa in 1975 ,inchisa in 1990 si redeschisa si renovata in 1995

Adresa : Str. Erou Calin Catalin, Nr. 1 (in incinta Palatului Culturii), Ploiesti jud. Prahova

Muzeul de Stiinte ale Naturii Ploiesti Reuneste cele mai importante aspecte ale biologiei umane: antropogeneza-antropologie, rase umane si subrasele populatiei romanesti, anatomie si fiziologie, genetica, ecologie, demografie, ocrotirea naturii, ecosisteme antropice din Romania.

Adresa : Str. Toma Caragiu nr. 10 ,Ploiesti, jud. Prahova

Palatul culturii din Ploiesti este realizat in stil neoclasic francez. Cladirea a fost inceputa si intrerupta de nenumarate ori incepand din 1906 si pana la inaugurare in 1933. A fost initial Palat al Justitiei dar a devenit ulterior Palatul Culturii. Afectata de cutremurul din 1977, a fost renovata, constructia adapostind în prezent Biblioteca Nicolae Iorga, Scoala Populara de Arta, Muzeul de Etnografie.

Adresa : Str. Erou Calin Catalin Nr.1 ,Ploiesti, jud. Prahova

Muzeul "Ion Luca Caragiale"  Ploiesti - este unul din primele muzee organizate în judetul Prahova, prin pasiunea si stradania profesorului Nicolae Simache. Adapostit în casa familiei Dobrescu, monument de arhitectura datând de la sfârsitul secolului al XVIII-lea, construit de mesteri locali, reprezinta modelul vechii case românesti. Casa a fost restaurata în 1979 - 1980, dupa seismul din 1977. Expozitia de baza prezinta printr-o colectie documentara principalele momente din viata si opera scriitorului: familia din care descinde, de la care a mostenit pasiunea pentru teatru si literatura; anii de scoala la Ploiesti; debutul în gazetarie si revistele pe care le-a condus sau la care a colaborat; afirmarea în teatru si proza, comediile si drama "Napasta" care i-au fixat locul cel mai înalt în dramaturgia româneasca. Prieteni si colaboratori, scriitori si oameni de cultura contemporani cu Ion Luca Caragiale sunt prezenti în expozitia muzeului prin scrisori, fotografii, marturii valoroase pentru o întreaga epoca de cultura româneasca. Posteritatea operei scriitorului se prezinta prin articole si studii datorate unor prestigioase personalitati: Serban Cioculescu, Tudor Vianu, Paul Zarifopol etc. Câteva obiecte de mobilier care au apartinut familiei scriitorului si familiei Dobrescu completeaza cu frumusetea si originalitatea lor expozitia.

Adresa : Str. Toma Caragiu nr. 10 ,Ploiesti, jud. Prahova

Muzeul Memorial "Nichita Stanescu" Ploiesti - Cladirea a fost construita între anii 1926-1927, pe str. General Cernat, devenita Buciumului, din Piata Sârbeasca, de catre Hristea Stanescu (bunicul poetului) si cei doi fii mai mici Gheorghe si Nicolae (tatal poetului). În acest imobil s-au mutat tinerii casatoriti Nicolae si Tatiana, în anul 1931. Aici, la 31 martie 1933 s-a nascut si a trait marele poet Nichita Stanescu. La data de 26 august 1999, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova a primit în administrare casa de la Ministerul Culturii. Din luna august 2001 cladirea se afla în reparatii capitale. În luna martie a anului 2002 se va inaugura aici Expozitia permanenta dedicata poetului Nichita Stanescu (1933-1983). Vor fi valorificate expozitional piese de mobilier (biroul de lucru al elevului si studentului Nichita Stanescu, pianul poetului, dormitorul, sufrageria, bucataria, pendula din casa natala), opera antuma a poetului (carti cu dedicatii autografe, oferite familiei, prietenilor), premiile nationale (diplome oferite de Uniunea Scriitorilor din România, de Academie etc.), premiile internationale (Premiul pentru cel mai tânar poet - Struga 1965, Brevetul si medalia Gottfried von Herder 1976, Marele premiu "Cununa de Aur" a serilor de poezie de la Struga 1982 etc.), manuscrise inedite (Poezia "Quadriga", prima recunoastere internationala a poetului - 1965), documente originale (Extrasul din Registrul Starii Civile pentru nascutii pe anul 1933, legitimatia de sef de rubrica la "Gazeta Literara" - 1957), fotografii, documente evocatoare ale activitatii de numismat (Diploma de onoare a Societatii de numismatica pentru Nichita Stanescu, medalii etc.), opera postuma a poetului si obiecte personale (brichete, ceasuri, bibelouri etc.)

Adresa : Str. Nichita Stanescu, nr. 1, Ploiesti,Prahova

Manastirea Sinaia

Manastirea Sinaia, a fost construita intre anii 1695-1796. Acum reprezinta un adevarat muzeu de manuscrise si opere de arta. Constructia este in stil brancovenesc.

Adresa : Str. Manastirii nr.2 , Sinaia , Jud Prahova

Castelul Peles Sinaia

Castelul Peles Sinaia, castelul a fost construit 1873 - 1883 (etajul I) si intre 1896 si 1914 ( etajul II), de Carol I de Hohenzolleren - primul rege al Romaniei. Castelul are 160 de camere si sali in care pot fi vazute diferite obiecte ornamentale.Colectia de arme a Castelului Peles cuprinde peste 4000 de piese putand fi divizata in arme de parada si de vanatoare.

Castelului Peles: Muzeul National Peles, Str. Pelesului, Nr. 2, 106100 Sinaia, Jud. Prahova.

Posada Muzeul de Vanatoare

Biserica din Mizil

Biserica din Mizil Constructia bisericii a fost inceputa in aprilie 2007, cu ajutorul familiei Paraschiv Cornel si Ana. A fost pentru preotul Sandu Florin Alin. Biserica este in stil Maramuresean din Baia Mare , Sat Barsana, si este construita din lemn de brad in interior si lemn de stejar la exterior. Inaltimea bisericii de la fundatie pana la cruce are 56 m. Sfintirea bisericii a fost facuta pe data de 27.10.2007. Clopotele sunt facute la Insbruck Austria , donate tot de familia Paraschiv, sunt actionate electronic din Sfantul Altar, sunt 3 clopote facute din aliaj (Crom, Bronz, Aur).

Muzeul de Arta Religioasa "Nicolae Iorga" - Valenii de munte- cladirea actualului muzeu a functionat Scoala de Misionare Nationale "Regina Maria", inaugurata la 19 august 1922 în prezenta reginei Maria, care acordase patronajul sau noii institutii. Scoala a functionat în "niste case vechi boieresti, puse la dispozitie pentru acest scop de banca Almasanu, careia Undesin (arhitectul) s-a cladit alaturi, un alt sediu" (N. Iorga "O viata de om"). Cladirea dateaza din secolul al XIX-lea. Fondurile banesti au fost strânse datorita unui apel lansat în cursul anului 1921 si a unei liste de subscriptie. De la românii din America au venit 2.000 de dolari. Tinere învatatoare, alese din cele mai bune din toate regiunile tarii (românce, sasoaice si unguroaice) erau educate în spiritul nou, pedagogic, stiintific si patriotic, timp de un an. Misionarele formau la sate un nou suflet românesc. Astazi cladirea adaposteste o expozitie de arta religioasa ce continua ideea unui alt asezamânt cultural. Muzeul de Arta religioasa înfiintat la Valenii de Munte în 1923 si pus sub îngrijirea elevelor Scolii de Misionare, Expozitia de baza a muzeului cuprinde în doua sali obiecte de o certa valoare începând cu icoane pe lemn din secolele al XVII-lea al XIX-lea, ferecaturi, sfesnice din argint si alama, cruci din lemn si metal, vesminte preotesti (mitra, vesminte, brâu, epitralul, badernita), acoperitoare de potir din secolul al XIX-lea, potire din argint aurit, calimari de brâu, carti vechi bisericesti, scoarte din lâna, candele. Obiceiurile expuse în expozitia permanenta a muzeului au fost realizate în ateliere autolitone ca influenta greceasca (icoane pe lemn si ferecaturi) ruseasca (icoane pe lemn si cruci de mâna), occidentala si orientala (candele). Câteva icoane pe lemn au fost realizate de mesteri populari oameni transilvaneni în secolul al XVIII -lea, ("Sfântul Arhanghel Mihail", "Adormirea Maicii Domnului", "Pomelnic"), de un rafinament cromatic deosebit. Figurarea grafica a acestora lucrari este sumara, linia fiind trasata cu negru în duct continuu diferentiat, tratare artistica proprie icoanelor copte.

Adresa : Str. George Enescu, nr.1, Valenii de Munte, Prahova

Muzeul de Etnografie al Vaii Teleajenului Valenii de Munte - evoca lumea rurala din Valea Teleajenului, cale de legatura intre Muntenia si Ardeal. Prima sala cuprinde exponate ce vorbesc de ocupatiile de baza ale locuitorilor de pe Valea Teleajenului, prelucrarea lanei, lemnului si pastoritului. Piesele sunt asezate in ordinea etapelor de prelucrare cu o succesiune logica de operatii pentru obtinerea si prelucrarea fibrelor textile premergatoare tesutului. Cea mai importanta operatie este tesutul (sunt razboaie orizontale si verticale) care incheie linia tehnologica de prelucrare textila. Produsele finite - covoarele muntenesti, stergarele sunt obiecte etnografice deosebite care impodobesc expozitia. Prelucrarea lemnului a dat nastere la vestitele lazi de zestre care insoteau fetele de maritat cand veneau la noua gospodarie. Lazile de zestre, masa-tron, scaunele, sunt lucrate in tehnici arhaice de ornamentare ca cioplitul si crestatul cu dalta si cutitul, realizate din fag. Urmatoarea sala se prezinta un interior de casa taraneasca, ocupatia prelucrarii fructelor, portul popular al locuitorilor, etc. Valea Teleajenului are un fond folcloric extrem de bogat si variat. Caile comerciale prin care se realizau schimburile de marfuri între Transilvania si Tara Româneasca au atras oameni veniti din diferite regiuni geografice, încât cu timpul în aceasta regiune, s-a realizat o interferenta de datini, traditii si conceptii determinând o bogata viata spirituala. Printre principalele îndatoriri ale muzeului se numara si permanenta preocupare de a valorifica memoria locurilor, aduce punerea în circulatiei publica a tezaurului de marturii pe care îl obtine.

Adresa : Str. George Enescu, nr.1, Valenii de Munte, Prahova

Manastirea Suzana - Situata pe valea Teleajenului, la 40 de kilometri de Valenii de Munte - 14 km de Maneciu, intr-o fermecatoare pozitie naturala, Manastirea Suzana constitue un monument al spiritualitatii si al artei. Despre manastire Alexandru Vlahuta scria in 1908: "Suzana este asezata intr-o poiana frumoasa, pe o frunte de damb, sub care se asvarl in Teleajen paraul Stanca din dreapta si Epurasul din stanga". Acestea unindu-se in fata manastirii, alcatuiesc aici o cruce de unde pornesc la vale intr-un singur curs. In 1740 a fost ridicata de o credincioasa din Sacele-Brasov, cu numele Suzana Arsicu, o biserica din barne. Dupa 100 de ani, bisericuta de lemn ce purta hramul Sf. Ierarh Nicolae, din cauza intemperiilor, a devenit inpracticabila si a fost inlocuita in 1840 cu alta biserica, construita din piatra cu ajutorul PS episcop Chesarie al Buzaului si al credinciosilor, avand ca stareta, maica Suzana Albulet. Dar aceasta n-a durat decat 40 ani, ruinandu-se in urma cutremurului din 1838. Cu binecuvantarea Prea Sfintitului Mitropolit Primat D. D. Calinic si cu ajutorul credinciosilor Frangulea, Perlea N., D. Pitis si al altora, precum si al guvernului din acea vreme, in 1880 incepe constructia din zid a actualei biserici (a doua de la infiintarea manastirii) stareta fiind maica Natalia Perlea, matusa marelui compozitor si dirijor Ionel Perlea. Constructia s-a terminat in ziua de 25 iulie 1882, avand hramul "Sf. Ierarh Nicolae", dupa cum arata pisania. Manastirea mai are o bisericuta - Paraclisul - construita in 1911, pe vremea maicii starete Tomaida Perlea, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului.