Ruinele Cetatii lui Mircea cel Batrân - Cetatea a fost resedinta voievodului Mircea cel Batrân si este atestata documentar la 23 septembrie 1403.

Turnul Ceasornicului - marcheaza centrul orasului Giurgiu, este unic în România si a fost construit la sfârsitul secolului al XVIII – lea ca punct de observatie militara si foisor de foc. Ceasornicul a fost adaugat în secolul XIX.

Podul Prieteniei - construit între anii 1952 – 1954, Podul asigura tranzitul rutier si feroviar între România si Bulgaria.

Podul Bizetz - construit de inginerul Ion Ionescu – Bizetz între anii 1904 – 1905, podul reprezinta o premiera tehnica europeana deoarece este realizat în curba si asigura tranzitul rutier si feroviar peste Canalul Sfântul Gheorghe.

Triumf - statuia realizata de Oscar Han a fost amplasata la intrarea în oras în anul 1990.

Bustul lui Mihai Eminescu - ridicat în 1938 prin grija unui Comitet al intelectualilor giurgiuveni, bustul este realizat de Cornel Medrea si aminteste trecatorilor din Parcul Alei ca poetul national al României a poposit si la Giurgiu.

Aleea Eroilor din Parcul Alei Giurgiu cuprinde 23 de busturi ale ostasilor cazuti în Razboiul de Independenta din 1877 – 1878.

Monumentul Armatei Franceze - a fost ridicat în Parcul Alei pentru a aminti de eliberarea orasului la 10 noiembrie 1918 si de decorarea sa cu Crucea de Razboi a Frantei, cea mai înalta distinctie militara.

Mausoleul Eroilor - a fost ridicat de Societatea „Cultul Eroilor” (între 1926- 1939) în memoria ostasilor cazuti în Primul Razboi Mondial.

Muzeul Judetean „Teohari Antonescu” - a fost înfiintat în anul 1934, având sectii de arheologie si istorie. Sectia de etnografie a fost înfiintata în 1970, iar sectia de istorie memoriala – în 2003.

Catedrala Episcopala „Adormirea Maicii Domnului” – sfintita în 1852, construita pe locul unei biserici îngropate, care dateaza din perioada ocupatiei otomane.

Gara - la Giurgiu se afla cea mai veche statie de cale ferata în functiune în România (inaugurata la 31 octombrie 1869, pentru a deservi prima ruta feroviara din Principatele Române, Bucuresti Filaret - Giurgiu).

Portul - În 1834 la Giurgiu s-a construit prima nava comerciala sub pavilion românesc – „Marita”, iar în 1862 a fost lansata la apa si prima nava fluviala de razboi a Principatelor Unite – „România”.

Manastirea Comana, ctitorita de Vlad Tepes (1456 - 1462) si reconstruita de Radu Serban (sec. XVII). Aici se afla mormintele domitorilor Radu Serban si Nicolae Patrascu, fiul lui Mihai Viteazul, precum si ale familiei Cantacuzino.

Monumentul de la Calugareni (la 29 km de Bucuresti), aminteste trecatorului ca aici armata condusa de Mihai Viteazul a reputat o stralucita victorie asupra oastei otomane, comandata de marele vizir Sinan Pasa (13 august 1595).

Bustul lui Dimitrie Bolintineanu din localitatea Bolintin-Vale (nascut în localitate), Monumentul eroilor cazuti în timpul razboiului de independenta din 1877.

Biserica „Nasterea Maicii Domnului” din Letca Noua si asezamântul „Gradina Maicii Domnului” care îndeplineste mai multe functii: Centru de primire în regim de urgenta – victime ale violentei în familie si Centru maternal – pentru mama si copilul aflati în risc de separare familiala, pentru copii abuzati sau neglijati sau pentru gravide aflate în dificultate

Complexul monumental de la Heresti: alcatuit din biserica cu doua hramuri – „Sfânta Treime” si „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, din „Casa de piatra” si „Casa Stolojan”