Muzeul Satului din Cluj-Napoca - Muzeul Etnografic al Transilvaniei este un muzeu în municipiul Cluj-Napoca. Muzeul a fost înfiintat la 16 iunie 1922, fiind una dintre realizarile culturale ale perioadei urmatoare marii uniri de la 1 Decembrie 1918. Cu peste 80 de ani vechime neîntrerupta, muzeul a ajuns cel mai mare de acest gen din România si unul dintre cele mai prestigioase din Europa.

Casa lui Matei Corvin - Matei Corvin a fost fiul lui Iancu de Hunedoara. S-a nascut in anul 1443 si a devenit ulterior rege al Ungariei si principe al Transilvaniei. Cladirea unde se afla casa memoriala a acestuia este considerata un monument istoric de marca al orasului. Putem intrezarii elemente ale stilului gotic in arhitectura si decoratiunile casei.

Manastirea Franciscanilor - Dateaza din sec al XV-lea si este construita in stil gotic pe locul unei alte biserici cre a fost construita in perioada anilor 1270 - 1273.Manastirea a fost ridicata cu ajutorul lui Iancu de Hunedoara si mai pastreaza si astazi importante obiecte de cult, icoane si mai multe manuscrise cu o vechime foarte mare. Biserica a fost initial o biserica gotica daruita franciscanilor care au reconstruit-o in stil baroc.

Castrul roman de la Gilau - În sudul comunei Gilau, judetul Cluj se gasesc ruinele unui vechi castru roman, ridicat pentru apararea orasului roman Napoca, situat la circa 25 km est. A fost primul castru din Transilvania unde arheologii au identificat clar succesiunea între castrul din pamânt si lemn si castrul de piatra care i-a urmat.Castrul roman a fost construit din pamânt si lemn de o cohorta, în timpul împaratului Traian.

Muzeul de Arta Cluj - Este situat in Piata Libertatii si dateaza din sec al XVIII-lea fiind construit in stil baroc tarziu. Este format din 22 de camere unde se pot admira lucrari ale unor sculptori, graficieni si pictori celebrii cum ar fi: Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, cat si colectii impresionante de arta medievala, arme, mobilier, covoare.Familia Banffy era singura familie aristocrata din ardeal pâna în secolul XVIII. Palatul lor din Cluj actualul Muzeu de arta a fost construit între anii 1774 si 1775. Edificiul realizat de arhitectul sibian Johann Eberhardt Blaumann are doua nivele si o fatada frumos decorata.

Biserica Sfantul Mihail Cluj - Este unul dintre cele mai valoroase monumente in stil gotic din Transilvania fiind construit in perioada anilor 1350-1450. Biserica a fost decorata cu numeroase picturi murale si vitralii care se pot admira si in zilele noastre, fiind pastrate si protejate cu grija de-a lungul timpului.

Castrul roman Samum de la Caseiu, judetul Cluj, a fost construit în jurul anului 106 d.C., ca si parte a sirului de castre de aparare Moigrad-Porolissum - Tihau - Caseiu - Ilisua. Castrul a fost construit pe malul râului Somesu Mare, aproximativ la 6 km de municipiul Dej si era unul dintre punctele strategice de aparare a Daciei nordice.

Castrul roman Potaissa - Cel mai important monument istorico-arheologic al orasului Turda este castrul roman Potaissa.Ruinele castrului au ramas în picioare pâna târziu în Evul Mediu. Apoi, pietrele fasonate din castrul roman au fost folosite pentru constructia a numeroase cladiri din centrul Turzii. În castru au fost descoperite mai multe obiecte vechi (piese arhitectonice, sculpturi, mozaicuri, inscriptii pe piatra, monede, obiecte marunte), cele mai multe dintre ele gasindu-se acum în diferite colectii si muzee din tara (printre care si în Muzeul local de Istorie) sau din strainatate (majoritatea la Budapesta si Viena). Potaissa a fost cel mai mare castru de legiune cu functionare îndelungata în Dacia.

Sinagoga neologa - Templul Memorial al Deportatilor, a fost construita dupa proiectul arhitectului Hegner Izidor. Cladirea inaugurata în anul 1887, a fost devastata de legionari în 13 septembrie 1927. Atunci statul a contribuit la repararea ei. În anul 1944, dupa deportarea evreilor în lagarele naziste, în urma unor explozii sinagoga a suferit grave avarii. A fost restaurata în anul 1951, de comunitatea evreiasca din România. Astazi este singura sinagoga din Cluj, care functioneaza.

Palatul Szeky - Impozanta cladire neogotica de pe malul Somesului a fost construita în anul 1893 de farmacistul si profesorul universitar al carui nume îl poarta si astazi

Cladirea Prefecturii Cluj - Cladirea a fost construita dupa planurile arhitectului Josef Huber. Initial aici a functionat Camera de comert si Industrie

Statuia lui Matei Corvin - Matei Corvin, un clujan care a devenit regele Ungariei si a domnit între anii 1458-1490. Fiind un rege drept si de aceea si foarte iubit de supusii sai, dupa moartea sa a dat nastere unui slogan: "a murit regele, a murit dreptatea". Localnicii au dorit sa ridice o statuie în amintirea lui, au donat bani, iar sculptorul Janos Fadrusz a realizat statuia, care a fost dezvelita în 1902. Valoarea statuii a fost recunoscuta si de juriul expozitiei mondiale de la Paris din anul 1900, unde sculptorul a câstigat locul I. De atunci regele din bronz înconjurat de oamenii sai de încredere urmareste ce se întâmpla în jurul lui.

Biserica Minorita - Lacasul a fost ridicat cu sprijinul reginei Maria Tereza începând cu anul 1779, la cererea ordinului minoritilor care se stabilisera în Cluj din 1486. Dupa perioade de stagnare a lucrarilor de constructie, biserica este terminata cu ajutorul fondurilor donate de Maria Tereza. Constructia a fost realizata dupa planurilor arhitectului Johann E. Blaumann.

Biserica Calvaria - Monumentul este ctitoria calugarilor ordinului benedictin care au ridicat o biserica în stil romanic la sfârsitul secolului al XI-lea. Se pare ca pe locul acestei biserici a fost construit între anii 1470-1508 actualul monument de arhitectura gotica. În 1820 lacasul a fost reconstruit în forma actuala.

Biserica Sf. Petru si Pavel - Lacasul a fost ridicat în 1416 în stil negotic si poarta hramul sfintilor Petru si Pavel. Interiorul si exteriorul bisericii a fost zugravit dupa modelul bisericii de încoronare din Budapesta iar actuala ei înfatisare se datoreaza modificarilor efectuate între anii 1844-1848. În 1977 lacasul a fost restaurat în întregime.